EDI - Electronische data interchange

Welkom op de EDI pagina van BMN Bouwmaterialenhandel. Op deze pagina treft u alle benodigde informatie aan om de elektronische communicatie met BMN te realiseren.


BMN GLN codes

Download hier een Excel bestand met daarin alle GLN codes van BMN Bouwmaterialenhandel.

Download BMN GLN Codes


PriCat (Sales in de Bouw)

Voor het aanleveren van artikelbestanden maakt BMN Bouwmaterialenhandel gebruik van een eigen pricat formaat in Excel of XML. Onderstaande download geeft de bestanddefinitie weer.

Download voorbeeld Pricat bestand

Meer informatie / aanvragen


Digitale orderstroom

BMN Bouwmaterialenhandel ondersteunt momenteel drie elektronische berichten in het orderproces. Dit zijn de order, de ontvangstbevestiging en de factuur. Deze berichten kunnen gecommuniceerd worden in het gestructureerde formaat XML en EDIFACT en in het ongestructeerde formaat PDF voor wat betreft de order.

EDI Communicatie Voorbeeld

Factuur

BMN Bouwmaterialenhandel kan de normale- en de correctiefactuur ontvangen. Onderstaand een overzicht van de kenmerken voor de verschillende formaten:

XML

Voor XML wordt gebruik gemaakt van de INVOICE versie 002. XML berichtendefinitie voor de order kan gedownload worden op de website van GS1.

Ontvangstbevestiging

Door middel van de ontvangstbevestiging wordt zekerheid verkregen betreffende de verzendstatus. Wanneer een bericht verstuurd, wordt, verlangt BMN Bouwmaterialenhandel een bevestiging of het bericht is aangekomen. De bevestiging dient binnen twee uur gestuurd te worden. Wanneer een bericht binnen deze tijd niet wordt bevestigd dan gaat BMN Bouwmaterialenhandel ervan uit dat het bericht niet aangekomen is en opnieuw verstuurd moet worden. Voor zowel gestructureerde als ongestructureerde berichten verwacht BMN Bouwmaterialenhandel een ontvangstbevestiging. Onderstaand wordt aangegeven door middel van welk bericht dit gerealiseerd dient te worden:

XML

Een XML bericht dient door middel van een ontvangstbevestiging bevestigd te worden. Dit bericht is onderdeel van de officiële invoeringsconventie van de bouw. Dit bericht kan ook gebruikt worden voor het bevestigen van andere berichten. XML berichtendefinitie voor de ontvangstbevestiging kan gedownload worden op de website van GS1.

Order

BMN Bouwmaterialenhandel kan de order zowel als gestructureerd als ongestructureerd bericht aanleveren.

Wanneer het niet mogelijk is een gestructureerd bericht aan te leveren omdat bijvoorbeeld een, GTIN/EAN code niet aanwezig is dan wordt automatisch een, ongestructureerd bericht aangemaakt en verstuurd. Onderstaand een overzicht van de kenmerken voor de verschillende formaten:

XML

Voor XML wordt gebruik gemaakt van de MultiShipmentOrder versie 003. XML berichtendefinitie voor de order kan gedownload worden op de website van GS1.

EDIFACT

Voor EDIFACT wordt gebruik gemaakt van de ORDERS versie D.96A EAN008. EDIFACT berichtendefinitie voor de order, kunt u hieronder downloaden.

Download Edifact Order

PDF

Voor de lay-out van een PDF order is voor alle bedrijven van BMN Bouwmaterialenhandel gelijk. Het logo en de vestigingsinformatie verschilt echter per commercieel bedrijf.


Communicatie

Voor zowel XML als EDIFACT is een layout gedefinieerd volgens een standaard. Het protocol waarmee het betreffende bericht gecommuniceerd wordt, is echter niet vastgelegd in de standaard. BMN Bouwmaterialenhandel hanteert voor de gestructureerde formaten XML en EDIFACT, AS2 als standaard protocol. Leveranciers die niet rechtstreeks kunnen communiceren door middel van AS2, kunnen een contract afsluiten met InterCommit. Voor ongestructureerde orders in PDF formaat wordt e-mail gebruikt. De PDF zal als bijlage worden toegevoegd aan het e-mail bericht.

AS2

Wanneer u gestructureerde EDI berichten ontvangt in het formaat XML of EDIFACT dan hanteert BMN Bouwmaterialenhandel als standaard communicatieprotocol AS2. Door middel van AS2 worden berichten veilig en betrouwbaar over internet verstuurd zonder gebruik te maken van een VAN. Buiten de aanschaf en onderhoudskosten voor de AS2 software zijn er geen kosten per bericht.

Voor de communicatie door middel van AS2 dient u het publieke sleutelcertificaat te downloaden. Download Beveiligingscertificaat

E-mail

Wanneer u orders ontvangt in het ongestructureerde formaat PDF dan wordt er voor de communicatie gebruik gemaakt van e-mail. De PDF bestanden worden als bijlage aan de e-mail bevestigd. De inhoud van de e-mail is leeg.

Als leverancier dient u een e-mail adres beschikbaar te maken waarop u de orders kunt ontvangen en die door uw verkoopdienst te raadplegen is. Bij voorkeur is dit e-mail adres alleen in gebruik voor het ontvangen van orders.

InterCommit

Ontvangt u gestructureerde EDI berichten in het formaat XML of EDIFACT, maar beschikt u niet over AS2, dan kunt u gebruik maken van de VAN van InterCommit.

InterCommit is aangesloten op de meeste gangbare communicatienetwerken, hierdoor kan iedere deelnemer gebruik blijven maken van reeds aanwezige communicatiemethodes. BMN Bouwmaterialenhandel is aangesloten op InterCommit door middel van AS2. Dit betekent niet dat u ook moet beschikken over AS2. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van X-400 of een ander protocol.

Wanneer u een contract afsluit met InterCommit verwijs dan naar het BMN Bouwmaterialenhandel contract.


Leveranciers handleiding

Download hier de laatste versie van de leveranciershandleiding. Dit document is bedoeld om leveranciers te ondersteunen bij het opzetten van elektronische communicatie voor de zakelijke berichtuitwisseling met BMN Bouwmaterialenhandel.

Download Leveranciershandeiding


Voor meer informatie:

Sales in de Bouw BMN Bouwmaterialen

GS1 Nederland

InterCommit

S@les in de Bouw

Wij maken gebruik van cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden, social media functionaliteiten mogelijk te maken en om je relevante aanbiedingen te kunnen doen op basis van je interesses en voorkeuren. Door verder gebruik te maken van deze website ga je automatisch akkoord met ons cookiebeleid.